Traditional knowledge and management of Agave karwinskii in southern Mexico

Keywords: Agroforestry systems, incipient domestication, in situ conservation, mescal

Abstract

Background: The intensity of management in plants is explained by socio-ecological factors, highlighting the economic value and the spatial availability of resources. Agave karwinskii is a culturally, economically, and ecologically relevant resource, with high morphological diversity, which is reflected in the complex traditional nomenclature. Some ethnotaxons are mostly valued and it faces strong pressures due to the boom in demand for mescal.

Question / Hypothesis: Which are the ethnotaxa of Agave karwinskii and with what intensity are they managed in the area of distribution of the species? Ethnotaxa that are used to produce mescal will present more intense forms of management due to their high value and demand. A broad spectrum of management practices will be identified, from the most incipient to the most complex, depending on their value and availability.

Studied species: Agave karwinskii Zucc.

Study site and years of study: Puebla and Oaxaca, Mexico. 2017-2018

Methods: 43 semi-structured interviews were conducted with owners of mescal factories in the distribution area. We asked about the management of different ethnotaxa, selection practices, morpho-physiological attributes, cultural and economic value of varieties. A management intensity index was calculated performing a principal component analysis.

Results: Eleven ethnotaxa of A. karwinskii were recognized, mainly used to produce mescal. These ethnotaxa formed three groups, corresponding to a gradient of management intensity, highlight those that have vegetative propagation and are sown by seeds in human-made areas.

Conclusions: The existence of selective processes is noted, which can mark features of incipient domestication, such as larger rosette sizes.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nancy Vázquez-Pérez, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Centro de Investigación en Biodiversidad y Conservación – Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Av. Universidad 1001. Colonia Chamilpa. C.P. 62209. Cuernavaca, Morelos, México.

José Blancas, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Profesor Investigador de Tiempo Completo, Titular A

Centro de Investigaciones en Biodiversidad y Conservación -

Ignacio Torres-García, Universidad Nacional Autónoma de México

Laboratorio de Estudios Transdisciplinarios Ambientales, Escuela Nacional de Estudios Superiores – Universidad Nacional Autónoma de México, Campus Morelia. Antigua Carretera a Pátzcuaro 8701, Residencial San José de la Huerta, C.P. 58190 Morelia, Michoacán, México

Abisaí García-Mendoza, Universidad Nacional Autónoma de México

Jardín Botánico – Instituto de Biología – Universidad Nacional Autónoma de México. Cto. Zona Deportiva S/N, Ciudad Universitaria. C.P. 04510. Ciudad de México, México.

Alejandro Casas, Universidad Nacional Autónoma de México

Laboratorio de Manejo y Evolución de Recursos Genéticos, Instituto de Investigaciones en Ecosistemas y Sustentabilidad – Universidad Nacional Autónoma de México, Campus Morelia. Antigua Carretera a Pátzcuaro 8701, Residencial San José de la Huerta, C.P. 58190 Morelia, Michoacán, México.

Ana Isabel Moreno-Calles, Universidad Nacional Autónoma de México

Laboratorio de Estudios Transdisciplinarios Ambientales, Escuela Nacional de Estudios Superiores – Universidad Nacional Autónoma de México, Campus Morelia. Antigua Carretera a Pátzcuaro 8701, Residencial San José de la Huerta, C.P. 58190 Morelia, Michoacán, México.

Belinda Maldonado-Almanza, Universidad Autónoma del Estado de Morelos

Centro de Investigación en Biodiversidad y Conservación – Universidad Autónoma del Estado de Morelos. Av. Universidad 1001. Colonia Chamilpa. C.P. 62209. Cuernavaca, Morelos, México.

Beatriz Rendón-Aguilar, Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Iztapalapa

Departamento de Biología - Universidad Autónoma Metropolitana-Iztapalapa. Avenida San Rafael Atlixco Núm. 186, Colonia Vicentina. C.P. 09360. Ciudad de México, México.

Traditional knowledge and management of Agave karwinskii in southern Mexico

References

Arellanes Y, Casas A, Arellanes A, Vega E, Blancas J, Vallejo M, et al. 2013. Influence of traditional markets on plant management in the Tehuacan Valley. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 9(1). DOI: http://doi.org/10.1186/1746-4269-9-38

Arjona-García C. 2018. Urbanización como proceso de cambio en el uso de plantas medicinales en tres comunidades de la Sierra de Huautla en el estado de Morelos. MSc. Thesis, Universidad Autónoma del Estado de Morelos.

Arnaiz-Schmitz C, Herrero-Jáuregui C, Schmitz MF. 2018. Losing a heritage hedgerow landscape. Biocultural diversity conservation in a changing social-ecological Mediterranean system. Science of the Total Environment 637-638: 374–384. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.04.413

Beaucage P. 2012. Cuerpo, cosmos y medio ambiente entre los nahuas de la Sierra Norte de Puebla. (Ed.) Plaza y Valdés. ISBN: 978-607-402-533-0

Beltrán-Rodríguez L, Manzo-Ramos F, Maldonado-Almanza B, Martínez-Ballesté A, Blancas J. 2017. Wild medicinal species traded in the Balsas Basin, Mexico: risk analysis and recommendations for their conservation. Journal of Ethnobiology 37(4): 743–764. DOI: http://doi.org/10.2993/0278-0771-37.4.743

Berlin B. 1992. Ethnobiological Classification: Principles of Categorization of Plants and Animals in Traditional Societies. Princeton University Press. ISBN: 978-1-4008-6259-7

Berkes F. 1999. Sacred Ecology. Philadelphia. Taylor & Francis. ISBN:1-56032-695-6

Berkes F, Folke C. 1998. Linking Social and Ecological Systems. Management practices and social mechanisms for building resilience. Cambridge University Press. ISBN: 9780521785624

Blancas J, Casas A, Moreno-Calles AI, Caballero J. 2016. Cultural motives of plants management and domestication. In: Lira R, Casas A, Blancas J. Ethnobotany of Mexico. Interactions of people and plants in Mesoamerica. Springer, New York, pp. 233-256. ISBN: 978-1-4614-6668-0

Blancas J, Casas A, Pérez-Salicrup D, Caballero J, Vega E. 2013. Ecological and socio-cultural factors influencing plant management in Náhuatl communities of the Tehuacán Valley, Mexico. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 9(1). DOI: http://doi.org/10.1186/1746-4269-9-39

Blancas J, Casas A, Rangel-Landa S, Moreno-Calles A, Torres I, Pérez-Negrón E, et al. 2010. Plant Management in the Tehuacan-Cuicatlan Valley, Mexico. Economic Botany 64(4): 287–302. DOI: http://doi.org/10.1007/s12231-010-9133-0

Boege E. 2008. El patrimonio biocultural de los pueblos indígenas de México. Hacia la conservación in situ de la biodiversidad y agrodiversidad en los territorios indígenas. México D.F. Instituto Nacional de Antropología e Historia - Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas. ISBN: 978-968-03-0385-4

Brush SB. 1993. Indigenous knowledge of biological resources and intellectual property rights: the role of anthropology. American Anthropologist 95(3): 653–671. DOI: http://doi.org/10.1525/aa.1993.95.3.02a00060

Bye RA. 1993. The role of humans in the diversification of plants in Mexico. In: Ramamoorthy P, Bye R, Lot A. Biological Diversity of Mexico: Origins and distribution. Oxford University Press Inc. pp. 707-731. ISBN: 978-0195066746

Carrillo-Galván MG. 2011. Domesticación de agaves productores de fibra en el centro-occidente de México: una aproximación etnobotánica y morfológica. MSc. Thesis, Centro de Investigaciones Científicas de Yucatán A.C.

Casas, A., J. Blancas, A. Otero-Arnaiz, et al. 2014. Manejo y domesticación de plantas en Mesoamérica. In: Botânica na America Latina: conhecimento, interaçao e difusao. XI Congresso Latinoamericano de Botânica. LXV Congresso Nacional de Botânica. (pp. 23-38). Salvador, Bahia, Brasil.

Casas A, Caballero J, Mapes C, Zárate S. 1997a. Manejo de la vegetación, domesticación de plantas y origen de la agricultura en Mesoamérica. Botanical Sciences 61: 31–47. DOI: http://doi.org/10.17129/botsci.1537

Casas A, Pickersgill B, Caballero J, Valiente-Banuet A. 1997b. Ethnobotany and domestication in Xoconochtli Stenocereus stellatus (Cactaceae), in the Tehuacán Valley and La Mixteca Baja, México. Economic Botany 51(3): 279–292. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02862097

Casas A, Torres-Guevara J, Parra F. (Eds.) 2016. Domesticación en el continente americano. Manejo de biodiversidad y evolución dirigida por las culturas del Nuevo Mundo. Volumen 1. Lima. Universidad Nacional Autónoma de México – Universidad Agraria La Molina. ISBN: 978-612-4147-59-3

Colunga-GarcíaMarín P, Carrillo-Galván G, Zizumbo-Villarreal D, Vargas-Ponce O. 2011. Agaves ixtleros del sur de Jalisco. Mérida. Centro de Investigación Científica de Yucatán, A.C. ISBN: 978-607-7823-09-4

Colunga-GarcíaMarín P, Coello-Coello J, Espejo-Peniche L, Fuente-Moreno L. 1993. Agave studies in Yucatan, Mexico. II. Nutritional value of the inflorescence peduncle and incipient domestication. Economic Botany 47(3): 328-334. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02862302

Colunga-GarcíaMarín P, Estrada-Loera E, May-Pat F. 1996. Patterns of morphological variation, diversity, and domestication of wild and cultivated populations of Agave in Yucatan, Mexico. American Journal of Botany 83(8): 1069–1082. DOI: http://doi.org/10.2307/2445997

Colunga-GarcíaMarín P, May-Pat F. 1993. Agave studies in Yucatan, Mexico. I. Past and present germplasm diversity and uses. Economic Botany 47(3): 312–327. DOI: http://doi.org/10.1007/BF02862301

Colunga-GarcíaMarín P, May-Pat F. 1997. Morphological variation of henequen (Agave fourcroydes, Agavaceae) germoplasm and its wild ancestor (A. angustifolia) under uniform growth conditions: diversity and domestication. American Journal of Botany 84(11):1449–1465. DOI: 10.2307/2446608

Colunga-GarcíaMarín P, Torres-García I, Casas A, Figueredo-Urbina CJ, Rangel-Landa S, Delgado-Lemus A, Vargas O, Cabrera-Toledo D, Aguirre-Dugua, Eguiarte L, Zizumbo-Villarreal D, Carrillo-Galván G. 2017. Los agaves y las prácticas mesoamericanas de aprovechamiento, manejo y domesticación. In: Casas A, Torres-Guevara J, Parra F. (Eds.). Domesticación en el continente americano. Manejo de biodiversidad y evolución dirigida por las culturas del Nuevo Mundo. Volumen 2. Morelia. Universidad Nacional Autónoma de México-Universidad Nacional Agraria de La Molina, pp. 273-308.

Colunga-GarcíaMarín P, Zizumbo-Villarreal D. 2006. Tequila and other Agave spirits from west-central Mexico: current germplasm diversity, conservation and origin. Biodiversity and Conservation 16(6): 1653–1667. DOI: http://doi.org/10.1007/s10531-006-9031-z

Colunga-GarcíaMarín P, Zizumbo-Villareal D. 2007. El tequila y otros mezcales del centro-occidente de México: domesticación, diversidad y conservación de germoplasma. In: Colunga-GarcíaMarín P, Larqué A, Eguiarte L, Zizumbo-Villareal D. (Ed.). En lo ancestral hay futuro: del tequila, los mezcales y otros agaves. CICY-CONACYT-CONABIO-INE. México, pp. 113-131.

CONEVAL. 2017. Medición de pobreza. Indicadores de carencia social. Consejo Nacional para la Evaluación de la Política de Desarrollo Social. https://www.coneval.org.mx/Medicion/Paginas/Medición/Indicadores-de-carencia-social.aspx (accessed July 18, 2019).

Delgado-Lemus A, Torres I, Blancas J, Casas A. 2014. Vulnerability and risk management of Agave species in the Tehuacán Valley, México. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 10 (1), 53. DOI: http://doi.org/10.1186/1746-4269-10-53

Drew JA, Henne AP. 2006. Conservation biology and traditional ecological knowledge: Integrating academic disciplines for better conservation practice. Ecology and Society 11(2), art34. DOI: http://doi.org/10.5751/ES-01959-110234

Escobar-Guzmán RE. 2009. Estudio de la biología reproductiva y análisis molecular de la reproducción sexual y asexual de Agave tequilana Weber var. azul. PhD Thesis. Instituto Politécnico Nacional.

Félix-Valdez LI, Vargas-Ponce O, Cabrera-Toledo D, Casas A, Cibrian-Jaramillo A, Cruz-Larios L. 2015. Effects of traditional management for mescal production on the diversity and genetic structure of Agave potatorum (Asparagaceae) in central Mexico. Genetic Resources and Crop Evolution 63(7): 1255–1271. DOI: http://doi.org/10.1007/s10722-015-0315-6

Figueredo CJ, Casas A, Colunga-GarcíaMarín P, Nassar JM, González-Rodríguez A. 2014. Morphological variation, management and domestication of 'maguey alto' (Agave inaequidens) and “maguey manso” (A. hookeri) in Michoacán, México. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 10(1), 66. DOI: http://doi.org/10.1186/1746-4269-10-66

García-Frapolli E, Toledo VM, Martinez-Alier J. 2008. Adaptations of a Yucatec Maya Multiple-Use Ecological Management Strategy to Ecotourism. Ecology and Society 13(2): 31. [online] DOI: http://www.e cologyandsociety.org/vol13/iss2/art31/

García-Mendoza A, Galván VR. 1995. Richness of the Agavaceae and Nolinaceae in Mexico. Botanical Sciences 56: 7–24. DOI: http://doi.org/10.17129/botsci.1461

García-Mendoza AJ, Franco-Martínez IS, Sandoval-Gutiérrez D. 2019. Cuatro especies nuevas de Agave (Asparagaceae, Agavoideae) del sur de México. Acta Botanica Mexicana 126: 1-18. DOI: https://doi.org/10.21829/abm126.2019.1461

Gil-Vega K, González M, Martínez O, Simpson J, Vandemark G. 2011. Analysis of genetic diversity in Agave tequilana var. Azul using RAPD markers. Euphytica 119(3): 335–341. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017553107303

Gobierno del Estado de Oaxaca. 2015. Planes de Desarrollo Municipal. Secretaría de Finanzas. < https://www.finanzasoaxaca.gob.mx/pdf/inversion_publica/pmds/11_13/235.pdf> (accessed July 18, 2019).

González-Insuasti MS, Caballero J.2007. Managing Plant Resources: How Intensive Can it be? Human Ecology 35(3): 303–314. http://doi.org/10.1007/s10745-006-9063-8

Gunderson LH, Holling CS. (Ed.). 2002. Washington DC. Island Press. ISBN: 1559638575

Hersch-Martínez P.1995. Commercialization of wild medicinal plants from Southwest Puebla, Mexico. Economic Botany 49(2): 197–206. DOI: http://doi.org/10.1007/BF02862925

Hersch-Martínez P.1997. Medicinal plants and regional traders in Mexico: Physiographic differences and conservational challenge. Economic Botany 51(2): 107–120. DOI: http://doi.org/10.1007/BF02893100

Hildebrand EA. 2003. Motives and opportunities for domestication: An ethnoarchaeological study in southwest Ethiopia. Journal of Anthropological Archaeology, 22(4): 358–375. DOI: http://doi.org/10.1016/S0278-4165(03)00031-X

Huerta J. 2018. Variación morfológica y áreas potenciales de poblaciones del complejo Agave angustifolia en el estado de Guerrero. MSc. Thesis, Universidad Autónoma del Estado de Guerrero.

Hunn E.1982. The utilitarian factor in folk biological classification. American Anthropologist 84(4): 830–847. DOI: http://doi.org/10.1525/aa.1982.84.4.02a00070

INPI. 2017. Indicadores Socioeconómicos de los Pueblos Indígenas de México, 2015. Instituto Nacional de los Pueblos Indígenas. https://www.gob.mx/inpi/articulos/indicadores-socioeconomicos-de-los-pueblos-indigenas-de-mexico-2015-116128 (accessed July 18, 2019).

Kates RW, Clark WC, Corell R, Hall JM, Jaeger CC, Lowe I, et al. 2001. Environment and development: Sustainability science. Science 292(5517): 641–642. DOI: http://doi.org/10.1126/science.1059386

Lima da Silva T, de Almeida Campos J, Chaves Alves Â, Albuquerque U. 2019. Market integration does not affect traditional ecological knowledge but contributes additional pressure on plant resources. Acta Botanica Brasilica 15: 1–9. DOI: http://doi.org/10.1590/0102-33062018abb0310

León-Vázquez NI, Campos-Ángeles GV, Enríquez-del Valle JR, Velasco-Velasco VA, Marini-Zúñiga F, Rodríguez-Ortiz G. 2013. Diversidad de especies de agave en San Miguel Tilquiapam, Ocotlán, Oaxaca. Revista Mexicana De Ciencias Agrícolas 6:1185–1195. DOI: https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/editorial/index.pp/agricolas/article/view/1282/1131

Martin GJ. 2004. Ethnobotany: a methods manual. New York. Taylor & Francis. ISBN: 978-1-84407-084-8

Martínez-Ballesté A, Martorell C, Caballero J. 2006. Cultural or ecological sustainability? The effect of cultural change on Sabal palm management among the lowland Maya of Mexico. Ecology and Society 11(2): 27. DOI: http://www.ecologyandsociety.org/vol11/iss2/art27/

Martínez M, Mata-González R, Morales C, Valdez-Cepeda R. 2012. Agave salmiana plant communities in central Mexico as affected by commercial use. Environmental Management, 49(1): 55–63. DOI: http://doi.org/10.1007/s00267-011-9759-4

Menzies CR. (Ed.). 2006. Traditional ecological knowledge and natural resource management. Lincoln. University of Nebraska Press. ISBN: 978-0-8032-8319-0

Mora-López JL, Reyes-Agüero JA, Flores-Flores JL, Peña-Valdivia CB, Aguirre-Rivera JR. 2011. Variación morfológica y humanización de la sección Salmianae del género Agave. Agrociencia 45(4): 465–477. DOI: http://www.scielo.org.mx/pdf/agro/v45n4/v45n4a6.pdf

Moreno-Calles AI, Casas A, Toledo VM, Vallejo-Ramos M. (Coords.). 2016. Etnoagroforestería en México. Morelia. Universidad Nacional Autónoma de México. ISBN: 978-607-02-8164-8

Palma-Cruz FJ. 1999. Fibras duras de Ixtle (Agave): especies productoras y formas de utilización en el estado de Oaxaca. BSc. Thesis, Universidad Nacional Autónoma de México.

Rangel-Landa S, Casas A, García-Frapolli E, Lira R. 2017. Sociocultural and ecological factors influencing management of edible and non-edible plants: the case of Ixcatlán, Mexico. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 13(1), 59. DOI: http://doi.org/10.1186/s13002-017-0185-4

Rivera-Lugo M, García-Mendoza A, Simpson J, Solano E, Gil-Vega K. 2018. Taxonomic implications of the morphological and genetic variation of cultivated and domesticated populations of the Agave angustifolia complex (Agavoideae, Asparagaceae) in Oaxaca, Mexico. Plant Systematics and Evolution 304(8): 969–979 DOI: http://doi.org/10.1007/s00606-018-1525-0

Robert ML, Lim Y, Hanson L, Sánchez-Teyer F, Bennett M, Leitch A, Leitch I. 2008. Wild and agronomically important Agave species (Asparagaceae) show proportional increases in chromosome number, genome size, and genetic markers with increasing ploidy. Botanical Journal of the Linnean Society 158(2): 215–222. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1095-8339.2008.00831.x

Rohlf FJ. 2000. NTSYS-pc: Numerical Taxonomy and Multivariate Analysis System, Version 2.2. Exeter Software. Setauket, New York.

Saynes-Vásquez A, Caballero J, Meave JA, Chiang F. 2013. Cultural change and loss of ethnoecological knowledge among the Isthmus Zapotecs of Mexico. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 9(1), 40. DOI: http://doi.org/10.1186/1746-4269-9-40

Saynes-Vásquez A, Vergara-Silva F, Caballero J. 2016. An interdisciplinary perspective on the loss of Traditional Ecological Knowledge (TEK) in the Tehuantepec Isthmus, Oaxaca. In: Lira R, Casas A, Blancas J. Ethnobotany of Mexico. Interactions of people and plants in Mesoamerica. Springer, New York, NY. pp. 457–473. DOI: http://doi.org/10.1007/978-1-4614-6669-7_19

SEDESOL. 2010. Unidad de microregiones. Cédulas de Información Municipal (SCIM). Sistema de Apoyo para la Planeación del PDZP. http://www.microrregiones.gob.mx/zap/default.aspx?entra=nacion (accessed July 18, 2019).

Shackleton CM, Pandey AK, Ticktin T. 2015. Ecological sustainability for non-timber forest products. New York. Routledge. ISBN: 978-0-415-72859-1

Tang R, Gavin MC. 2016. A classification of threats to traditional ecological knowledge and conservation responses. Conservation and Society 14(1): 57–70. DOI: http://doi.org/10.4103/0972-4923.182799

Toledo VM, Barrera-Bassols N. 1984. Ecología y desarrollo rural en Pátzcuaro: un modelo para el análisis interdisciplinario de comunidades campesinas. México D.F. Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Biología.

Toledo VM, Barrera-Bassols N. 2008. La memoria biocultural. La importancia ecológica de las sabidurías tradicionales. Barcelona. Junta de Andalucía / Icaria Editorial. ISBN: 978-84-9888-001-4

Torres I, Blancas J, León A, Casas A. 2015a. TEK, local perceptions of risk, and diversity of management practices of Agave inaequidens in Michoacán, Mexico. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 11(1), 61. DOI: http://doi.org/10.1186/s13002-015-0043-1

Torres I, Casas A, Delgado-Lemus A, Rangel-Landa S. 2016. Aprovechamiento, demografía y establecimiento de Agave potatorum en el Valle de Tehuacán, México: Aportes ecológicos y etnobiológicos para su manejo sustentable. Zonas Áridas 15(1): 92–109. DOI: http://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/rza/article/view/110/109

Torres I, Casas A, Vega E, Martínez-Ramos M, Delgado-Lemus A. 2015b. Population Dynamics and Sustainable Management of Mescal Agaves in Central Mexico: Agave potatorum in the Tehuacán-Cuicatlán Valley. Economic Botany 69(1): 26–41. DOI: http://doi.org/10.1007/s12231-014-9295-2

Valenzuela-Zapata AG. 1995. La agroindustria del agave tequilero Agave tequilana Weber. Botanical Sciences 55: 15–11. DOI: http://doi.org/10.17129/botsci.1473

Vargas-Ponce O, Zizumbo-Villarreal D, Marin P. 2007. In situ diversity and maintanenace of traditional Agave landraces used in spirits production in West-Central Mexico. Economic Botany 61(4): 362–375. DOI: https://doi.org/10.1663/0013-0001(2007)61[362:ISDAMO]2.0.CO;2

Vázquez-Pérez, N. 2015. Variación morfológica y genética de Agave karwinskii (Agavaceae) en los estados de Oaxaca y Puebla. 81 pp. MSc. Thesis, Universidad Nacional Autónoma de México.

Zizumbo-Villarreal D, Vargas-Ponce O, Rosales-Adame JJ, Colunga-GarcíaMarín P. 2012. Sustainability of the traditional management of Agave genetic resources in the elaboration of mezcal and tequila spirits in western Mexico. Genetic Resources and Crop Evolution 60(1), 33–47. DOI: http://doi.org/10.1007/s10722-012-9812-z

Published
2020-06-01
How to Cite
Vázquez-Pérez, N., Blancas, J., Torres-García, I., García-Mendoza, A., Casas, A., Moreno-Calles, A. I., Maldonado-Almanza, B., & Rendón-Aguilar, B. (2020). Traditional knowledge and management of Agave karwinskii in southern Mexico. Botanical Sciences, 98(2), 328-347. https://doi.org/10.17129/botsci.2421
Section
ETHNOBOTANY / ETNOBOTÁNICA